Què són els acúfens?

 width=

Els acúfens o tinnitus sovint són descrits simplement com a xiulets a les oïdes o sorolls al cap. Les persones que pateixen acúfens descriuen aquests sons de forma diferent. Poden aparèixer en una de les oïdes o en ambdues. Per a alguns són xiulets d’alta freqüència, sons de rierols, sorolls de cascades, o sons semblants als provocats en escoltar una petxina de mar.

Els acúfens poden ser lleus, perceptibles només en habitacions silencioses, o poden ser tan elevats i molests que la persona no pugui escoltar res més. Poden ser persistents, intermitents o vibrants, depenent de la causa. Mentre que els acúfens no causen desordres auditius, poden acompanyar-se de pèrdua auditiva i altres símptomes com mareig o vertigens. Sovint es produeixen aïlladament.

Algunes de les causes principals són:

1. Excessiva cera o obstruccions del canal auditiu.
2. Perforació del timpà o acumulació de fluid darrere del mateix. Otosclerosi – l’estrep queda fixat.
3. Otitis mitjana (infeccions d’oïda).
4. Exposició a un soroll brusc molt intens o exposicions repetides a sorolls elevats.
5. Algunes medicacions provoquen acúfens.
6. Alta o baixa pressió sanguínia o anèmia.

Poder corregir algunes causes de l’acúfen (per exemple cera, al·lèrgies, infeccions, sifilis) sovint millora la situació. De totes maneres, quan la causa és desconeguda, o quan els sorolls en el cap parteixen de la còclea, el nervi auditiu, o el cervell, el tractament és més difícil. La majoria de medicacions o procediments quirúrgics no han tingut èxit. A causa de la directa relació entre el mecanisme auditiu i el sistema nerviós, es recomana als pacients que pateixen acúfens evitar situacions de tensió, fatiga i estimulants. Sedants i exercicis de relaxació poden proporcionar millores temporals. L’altre i únic acostament que ha aconseguit algun resultat és emmascarar l’acúfen (emmascarem els xiulets amb altres sons) amb la finalitat de distreure la concentració de l’individu en l’acúfen. Altres tractaments a explorar són la teràpia cognitiva i la TRT.

Degut a que l’acufen pot ser el símptoma d’un desordre molt més seriós, és important determinar la causa abans de tractar-ho. Si vostè pateix acúfens, li recomanem que es dirigeixi a un metge especialista (otorrinolaringòleg) el més aviat possible.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *