Què hauria de saber tothom de la pèrdua auditiva?

En aquest post farem una llista de coses que tothom hauria de saber respecte a la pèrdua d’audició. És útil per totes aquelles persones que tenen dificultats amb els seus audiòfons o per aquelles que estan pensant en comprar-ne uns.

 • Els audiòfons no faran que vostè senti com quan tenia 15 anys: La majoria de persones tenen pèrdua auditiva de tipus sensoneural; això implica un deteriorament de les cèl.lules que formen l’oïda interna. Aquestes recullen els sons i els envien cap al cervell. Un audiòfon amplifica i modifica els sons externs, però hem de tenir en compte que aquests sons encara han de passar a través d´aquestes cèl.lules deteriorades. Els audiòfons fan una magnífica tasca en modificar els sons de la parla, i això implica que l’usuari té més possibilitats d´entendre els altres. Hem de tenir en compte que l’oïda ha de processar aquesta senyal i aquí és on els audiòfons no poden fer que vostè senti com quan tenia 15 anys.
 • Sentim per les oïdes però escoltem amb el cervell: Les nostres oïdes recullen els sons i els envien al cervell. Els sons entren a través de l’oïda externa i es dirigeixen al cervell mitjançant impulsos bioelèctris que són generats per aquestes cèl.lules i neurones, sovint deteriorades. Aleshores és quan el nostre cervell interpreta aquests sons, reconeix les paraules i ens permet entendre el contingut.
 • Entendre a les persones és més difícil que sentir-les: Més alt no sempre significa millor. Ha tingut dificultats per entendre a algú que li parla més alt del normal? Quan una persona pateix una pèrdua d’audició sensoneural i les cèl.lules no poden enviar tota la informació al cervell, aquesta no pot entendre totalment el que es diu.
 • A més temps sense tractar la pèrdua auditiva, menys efectius seran els audiòfons després: Moltes persones no han fet el pas per portar uns audiòfons fins que les dificultats en el seu dia a dia han estat molt importants. Moltes vegades les persones no s’adonen que el fet de no portar audiòfons fa que quan després se’ls posen els resultats no són tant eficients.
  Si vostè roman sentat cada dia al sofa de casa seva i no exercita els muscles, aleshores aquests aniran perdent força progressivament. Si vostè no practica el càlcul mental i sempre depèn de la calculadora, aleshores arrivarà el dia que li costarà fer els càlculs mentals més elementals. Si a vostè no li arriven els sons al seu cervell durant molt de temps, el seu cervell perdrà la capacitat de decodificar-los.
 • És normal trigar un temps a sentir amb normalitat amb els seus audiòfons: Quan vostè comença el periode de prova 30 dies amb els seus audiòfons, experimentarà molts sons que fa molt de temps que no sent. És lògic trigar un temps a interpretar-los amb normalitat – depèn de la persona i del grau de la pèrdua auditiva.
  Quan vostè adquireix uns nous audiòfons ha de portar-los tantes hores com pugui per tal d’acostumar-se a la seva sonoritat i poder decidir si realment valen la pena.
 • Pot resultar difícil saber d’on provenen els sons: Un problema comú de les persones que comencen a provar uns audiòfons és que triguen uns dies a averiguar la procedència dels sons- això es coneix com a localització. En funció del grau de la seva pèrdua auditiva, aquesta dificultat es prellongarà més temps o se sol.lucionarà en pocs dies.
  Això és un problema per les persones que porten audiòfons per què el fet de portar una cosa a les seves oïdes canvia la forma amb la que els sons entren al canal auditiu. Quan usem un audiòfon IIC (invisible en el canal), la nostra capacitat de localització seguéis essent bona, mentre que quan bloquegem l’oïda amb un motlle de silicona a mida, la capacitat de localització es veu comprometa.
 • Les nostres oïdes funcionen de forma conjunta: Tenim dues oïdes perquè necessitem les dues oïdes per a sentir-hi bé. Tot i que no podem fer com alguns animals que giren les orelles per a sentir-hi, saber si els sons provenen de la dreta o de l´esquerra, ens ajudar a saber d’on prové el so.
  Si vostè té pèrdua d’audició en ambdues oïdes ha de portar dos audiòfons. Si el problema econòmic l’angoixa, opti per adaptar-se dos audiòfons més senzills enlloc d’un de molt sofisticat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *