Audiòfons: els micròfons

El primer component electrònic que trobem en un audiòfon és un transductor d’entrada, anomenat micròfon. La seva funció és recollir el so ambiental i transformar-lo en un tipus d’energia que l’amplificador pugui usar. El micròfon cambia l’entrada acústica en una onda eléctrica, similar a una onda senoidal, amb voltatges de major i menor intensitat.

Aquests canvis en el voltatge són tanmateix transformats en so que es dirigeix a l’oïda de la persona usuaria dels audiòfons. Degut a que els micròfons cambien l’energia acústica en elèctrica, són a vegades anomenats “transductors d’entrada”.

Un micròfon té un diafragma. Quan el so impacta en el diafragma, el seu moviment causa canvis en el component que es troba darrera el diafragma. El diafragma del micròfon està fet d’un plàstic de metall que manté una càrrega elèctrica permanent. Això siginifica que els micròfons no necessiten una càrrega mitjançant bateries externes, i que a més a més són bastant econòmics de produir. Els micròfons també poden ser “direccionals” i la majoria dels audiòfons actuals en porten dos, fet que comporta que el “processament direccional”, que ajuda a millorar la comprensió de les paraules per part de l’usuari d’audiòfons.

Algunes característiques més dels micròfons són:

  1. Els micròfons usats en els audiòfons actuals són molt petits, tenen un diàmetre de 5 mm x 4 mm x 2 mm.
  2. Els micròfons tenen diferents respostes freqüencials i es poden “sintonitzar” per a diferents aplicacions.
  3. Els micròfons tenen una freqüència de ressonància que pot ser modificada durant la seva producció.
  4. Els micròfons generen un soroll intern degut a les resistències del circuit elètric. L’expansió dels audiòfons redueix aquest efecte.
  5. Quan s’usen diferents micròfons, es produeix una disminució natural de les freqüències greus. Això es compensa augmentant el guany desde l’amplificador, fet que pot comportar la percepció d’un sorollet en ambients tranquils.
  6. Quan el vent impacta amb els audiòfons, els micròfons generen sorolls. Això acostuma a evidenciar-se més amb els audiòfons BTE (retroauricular). Molts audiòfons incorporen prestacions avançades per tal de minimitzar aquest efecte.
  7. Com els auriculars, els micròfons es poden fer malbé degut a la brutícia. Inclús poques quantitats de brutícia poden alterar la seva desposta freqüencial, o canviar una bona direccionalitat, en posició omnidireccional.

Per a més informació sobre prestacions avançades dels audiòfons premeu aquí.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *