Prevenció: taps per a músics

Taps de músic Audiopacks Audiologia i Logopèdia Muntaner 142 BarcelonaEls músics estan constantment exposats a alts nivells de so i necessiten protegir les seves oïdes per prevenir problemes auditius futurs (pèrdua auditiva, acúfens, hiperacúsia, etc).

Un dels productes més útils per aconseguir aquest objectiu és el tap d’alta fidelitat, dissenyat especialment per a músics. El següent article, ofereix una explicació de per què és important per als músics usar aquest tipus de taps en lloc dels convencionals.

Protecció auditiva per a Músics

Els músics necessiten sentir-hi bé i de manera segura, quan toquen. Els protectors auditius standard ( de tipus industrial) apaguen el so i freqüentment proveeixen massa atenuació i oclusió per ser acceptable pels músics. Aquest article descriu la selecció dels taps especials per a músics.

Dificultats amb els Taps Convencionals

Si protegir en 10 dB  l´audició és adequat , oferir més protecció no seria encara millor? La resposta és “no sempre”. Protegir l’audició d’aquells que estan en la industrial musical no és tan simple com protegir un operari que treballa en un ambient inustrial. De fet, els protectors auditius convencionals poden causar problemes significatius a aquells que estan en la indústria musical, degut a que produeixen: 1) Massa atenuació de les freqüències altes (dels aguts) ; massa atenuació en general; i 3) massa efecte d’oclusió:

1. Massa atenuació de les freqüències altes: L’inserir un tap dins de les oïdes suprimeix el “pic” de ressonància natural de l’oïda (aproximadament 17 dB a 2700 Hz de promig). Aquesta pèrdua deguda a la inserció, quan es combina amb les característiques d’atenuació del tap, origina una deficiència dels aguts neta de 15-20 dB, que fa que la música i les veus sonin apagades (tapades). La majoria d’instruments musicals tenen una quantitat d’energia significativa per sobre dels 1000 Hz, amb harmònics que són més intensos que els sons fonamentals. Aquests harmònics d’alta freqüència són vitals per a la correcta percepció del volum (del so), i contribueixen a enriquir la música. Els taps amb massa atenuació de les freqüències altes destrueix el balanç tonal, cosa que pot resultar en una mala audició o en una exageració de la mateixa, per compensar la manca de so d’alta freqüència escoltat a través dels taps.

2. Massa atenuació general: Els músics necessiten sentir bé i de manera segura, quan toquen. Els protectors auditius standard de tipus industrial apaguen (tapen) el so i freqüentment proveeixen massa atenuació; els taps d’escuma inserits profundament poden proporcionar 30-40 dB de reducció del so, tot i que es necessita molt menys per a protegir adequadament l’audició.L´excessiva atenuació pot originar una mala audició o en una exageració de la mateixa. Els bateristes, per exemple, podrien estar impossibilitats a l´hora de monitoritzar el nivell de l’execució i sofrir lesions en el braç per tocar els tambors amb massa energia.

3. Massa efecte d’oclusió: L’efecte d’oclusió és un increment en el nivell de la pressió del so que s´origina en el timpà d´una oïda  tancada en comparació d´una oïda oberta, per a sons generats per l’usuari (p.e. vocalistes, i instrumentistes de vents – metall o fusta). Quan un músic canta o bufa en el filtre d’un instrument, el so és conduït a través de la mandíbula fins l’os que envolta la porció interna del canal auditiu. Amb taps standard, això produeix un elevat nivell de pressió de so darrere del protector auditiu. Aquest nivell elevat, experimentat per diverses hores d’assaig o concert, pot posar al músic en risc de sobre-exposició i fer aparèixer acúfens o pèrdua auditiva. L’efecte d’oclusió pot reduïr-se enormement amb taps que tanquin profundament en la porció òssea del canal auditiu. Hem de dir que l’efecte d’oclusió no és sempre un problema; si el músic no és un vocalista o instrumentista de vents, l’oclusió no és un problema. Algunes vegades una mica d’oclusió és desitjable per a vocalistes, com una ajuda per a monotoritzar-se. En aquest cas, un tap lleugerament més curt que no tanqui tan profundament podria ser més apropiat. No obstant això, per a la majoria d’individus, un tap que tanqui profundament és la millor opció.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *