La hiperacúsia

La hiperacusia es pot definir com la reacció forta anormal al so que arriva al sistena auditiu. A nivel subjectiu es manifesta amb una experiència física d’ incomoditat  com a resultat de l’ exposició al so (suau, mitja i fort).

Per adonar-nos com és la hiperacúsia imagineu que estem en un concert de rock aprop de l´altaveu, amb el locutor i la gent cridant desmesuradament. Aquesta situació faria que probablement haguessim d’anar-nos ràpidament. Per entendre la hiperacúsia també podem imaginar-nos com ens molesta el plor del nostre fill, com ens pertorben el so dels plats i els coberts, la botzina del cotxe, el soroll d’una moto, una frenada, etc.

Ens aquestes situaciones què està passant a les nostres oïdes.? Aquells que pateixen hiperacúsia diuen ser virtuals presoners del soroll, s’aixequen i ja els molesta qualsevol so present en les seves activitats habituals, que apareix com inusitadament elevat.  Freqüentment aquesta situació els obliga a l’ús de protecció auditiva amb taps en ambients on el so els sembla elevat. Els pacients van abandonant activitats esportives i de recreació, ja que encara amb l´ús de taps, els sons de certs tons o intensitats els afecten, i així veuen reduïdes activitats com passejar, parlar per telèfon, anar a reunions, anar a restaurants o sortir amb amics. Les activitats normals que se’ls van fent gradualment impossibles de tolerar, deixen d’usar eines o electrodomèstics com a assecadors de cabell, aspiradores, etc. ja que no toleren els seus sons.
En l’àmbit laboral veuen disminuïdes les seves possibilitats, d’acord al lloc de treball, ja que el soroll exacerba la seva hipersensibilitat i si pateixen acúfens, aquests es disparen a insòlits nivells d’intensitat elevada.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *