
Otoscòpia: Coloració de la membrana timpànica
Tant com si la membrana timpànica està íntegra com si està perforada, ens fixarem en el color de tota ella o en les parts que encara estiguin ben conservades.
Així, direm que la membrana presenta un color normal si té aquest aspecte clínic clàssic translúcid que deixa intuir el que hi ha després d’ella i, fins i tot, permet passar la llum del otoscopi que es reflecteix en el promontori.
Per contra, pot prendre un aspecte blanquinós (en una Otitis Mitjana Aguda Supurada) i aparèixer plaques de Timpanoesclerosis que dificulten la visió en profunditat.
Pot també estar enrogida (Otitis Mitjana Aguda), hemorràgica (Otitis Mitjana Aguda), blavosa (paraganglioma), groguenca (presència de líquid en el seu interior) o vesiculosa (miringitis vírica).
En ocasions les variacions de la coloració no afecten a tot el timpà, sinó només a una part d’ell, definint així, de forma característica, un procés patològic: si observem una coloració blava fosca o violeta a l´hemitimpa posterior o inferior, sospitarem que pot existir un golf procedent de la vena yugular interna.