Necessitat d’informació dels pares

De la mateixa manera que existeix un sistema de cribatge neonatal infantil, i que millora amb el pas dels anys, hauríem de tenir en els centres un protocol de suport als pares i als familiars del nen amb pèrdua d’audició.

Abans de començar el procés d’adaptació als audiòfons, hauríem d’entendre què és el que els pares necessiten, és a dir, a quin tipus d’informació volen tenir accés. Això ho podem realitzar preguntant-los què és el que volen saber durant la primera visita al centre audiològic. A mesura que el procés d’adaptació avanci i que el nen vagi creixent, aquestes necessitats aniran canviant progressivament.

Hem de tenir en compte que la majoria dels pares que acudeixen a la consulta amb un fill amb hipoacusia, tenen audició normal. A més a més, la immensa majoria dels pares que acudeixen a la consulta, tenen molt poca informació sobre les causes i els efectes de la pèrdua d’audició. La gran majoria no s’esperen que el seu fill pugui tenir una patologia con aquesta.

La gran majoria tampoc coneixen a cap altre nen que sigui usuari d’audiòfons o d’implants coclears, amb la qual cosa tenen la percepció de que estan en un terreny que no controlen i que els angoixa. Tampoc tenen el coneixement ni la informació de com han de tractar a un fill amb pèrdua d’audició.

En el moment del diagnòstic, els pares tenen emocions profundes de culpabilitat, d’incredulitat o de frustració que han de tractar-se. En altres paraules, s’ha produït una alteració en la vida tal i com la coneixien, i amb el diagnòstic inesperat de la pèrdua auditiva del seu fill, els pares ara tenen necessitats psicosocials, psicoeducatives i psicoemocionals que s’han de tractar durant el procés d’adaptació a la solució auditiva.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *