Audiòfons: Perquè de vegades ressonen?

Hi ha moltes persones que es queixen que l’audiòfon els produeix un ressò, o que simplement la seva veu se sent com si el seu cap estigués a dins d’un bidó o un barril.

Malgrat els ajustos en la programació dels audiòfons mitjançant el software, aquesta sensació pot no desaparèixer, causant una molèstia constant i la decepció lògica de l’usuari.

A continuació explicarem el motiu perquè succeeix aquest efecte i com es produeix.

Una vegada l’audiòfon està col·locat, es crea un espai entre l’extrem interior del motlle o carcassa, la membrana timpànica i les parets del canal auditiu (porció cartilaginosa i òssea). Aquest espai reb el nom de cavitat residual de l’oïda. Quan algún d’aquests elements vibra degut a la pressió sonora que produeix l’audiòfon, es produeix un canvi en el volum del canal residual. Quan una persona parla, es produeix també una vibració de les cordes vocals.

Aquesta vibració ocasiona un encavalcament amb els ossos del crani, incloent la mandíbula, i totes les parts que conformen la cavitat residual. Degut a que aquests ossos tenen massa i elasticitat, no es mouen com una unitat única, pel que aparèixen diferències de fase entre el moviment d’una estructura i el moviment de les altres (Von Bekesy, 1960). Aleshores, en la porció carilaginosa del canal, les parets inferior i anterior del canal (que estan en contacte amb la mandíbula), vibrarán respecte les altres dues parets (que estan en contacte amb l’os temporal), generant un so en el volum de la cavitat residual. Quan una persona no porta audiòfon això no succeeix, degut a que no es generen pressions en  l’oïda excepte les habituals.

Aquesta sensació d’ocusió es produeix sobretot amb les vocals “e” i “o”. Això és degut a que la primera formant dels sons es situa en les freqüències on es produeix la màxima oclusió (300 Hz).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *