Beneficis de les otoemissions acústiques

Una Emissió Otoacústica és un so de baixa intensitat que emet la còclea en resposta espontània o evocada a un estímul acústic.

Específicament, les Otoemissions acustiques (OAE) proporcionen informació relacionada amb el funcionament de les cèl·lules ciliades externes. Durant els últims 20 anys, el seu ús en les proves clíniques ha anat en augment. Avui dia, les OAE es realitzen habitualment en persones en les quals la resposta conductual no és completament fiable i en el camp pediàtric. S’usen en nounats a les 24/48 hores després del part per descartar possibles hipoacusias.

Les OAE tenen molts beneficis:

• Són fàcils de realitzar.
• No són invasives.
• Proporcionen informació fiable de la còclea en molt poc temps.

La presència d´Otoemissions ens indica moltes coses. En primer lloc que el mecanisme conductiu de l’oïda mitjana funciona correctament. Indica també que no hi ha cap element que bloquegi el so en el conducte auditiu extern, un moviment normal de la membrana timpànica i un correcte funcionament de les impedàncies.

La presència d´otoemissions també indica que les cèl·lules ciliades externes de l’oïda interna funcionen correctament, la qual cosa en molts casos significa una sensitivitat auditiva normal. Les OAE tenen algunes limitacions, com per exemple que no mesuren el funcionament de les cèl·lules ciliades internes, el nervi facial VIII, els camins auditius ascendents al sistema central, i el funcionament del processament auditiu.

L’ús de les OAE també s’ha estès en el diagnòstic de patologies retrococleares. Les OAE emergeixen del sistema perifèric de l’audició, per la qual cosa té lògica pensar que estaran presents en el cas de trobar una pèrdua d’audició retrococlear. En els casos de neuropatia auditiva solament trobarem OAE absents en un 11% dels casos, per la qual cosa pensem que en el cas que exposem les probabilitats de neuropatia auditiva són molt reduïts.

També realitzem l’exploració mitjançant les OAE amb producte de distorsió (OAE-DP) que estudia els mecanismes passius de la còclea. Els mecanismes passius de la còclea s’activen amb un estímul de 70 dB SPL o més. Si les OAE-DP responen, significa que les parts de les estructures de la còclea funcionen, o en cas contrari no hi hauria resposta. Si a 70 dB SPL o més trobem OAE-DP significarà que com màxim podem trobar una hipoacúsia de grau moderat.

Si trobéssim OAE-DP a 55-65 dB SPL entendríem que hi ha un funcionament normal de les cèl·lules ciliades externes, i per tant audició normal. En el cas que exposem veiem com hi ha absència d´OAE-DP a 70 dB SPL, per la qual cosa suposem que el grau de la hipoacúsia és sever.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *