Millorar l’experiència auditiva (I)

Corregir la seva pèrdua d’audició amb uns audiòfons correctament ajustats i adaptats és el primer pas per a sentir-hi millor, però ha de tenir en compte que la seva audició és més complexe que la pura detecció del so.

Aquesta detecció del so és només el principi. El sistema auditiu detecta el so i transforma les ones sonores amb impulsos elèctrics que el nostre cervell pot interpretar i usar.

Què cal tenir el compte per millorar la seva experiència auditiva?

Expectatives realistes

Tenir expectatives realistes sobre la seva capacitat d’audició és molt important. La pèrdua d’audició és molt individual i per tant els resultats que s’esperen també han de ser molt individuals. Mentre que per alguns casos l’usuari d’audiòfons podrà entendre en la majoria de situacions de forma clara, per altres casos la comprensió es veurà afectada en funció del resultats obtinguts en les proves audiomètriques. El millor és preguntar directament al seu audiòleg sobre què pot esperar de la seva rehabilitació amb audiòfons.

Ús diari

El seu cervell necessita una constància a l’hora de rebre la senyal amb els audiòfons. Usar els audiòfons a casa en ambients tranquils, el prepararà per poder entendre en situacions més complexes amb soroll de fons. Imagini que vostè vol participar en una Marató però no ha fet cap entrenament abans. Sembla impossible que pugui acabar-la. És evident que si tenim més experiència auditiva, obtindrem millors resultats. Els estudis clínics demostren que les persones que no usen els seus audiòfons cada dia, no arriben a entendre tan bé, sobretot en situacions complexes, com els usuaris a temps complert. Recordi que sentim a través del nostre cervell, i que aquest està buscant constantment senyals i a partir d’aquestes s’entrena.

Com millorar la seva experiència auditiva amb audiòfons audiopacks audiologia logopedia barcelona

Comunicar-se millor

Aprendre a comunicar-se millor eliminant el “Què?” de forma sistemàtica ens pot ajudar a millorar la nostra comprensió en el dia a dia. De vegades es produeixen situacions en la vida quotidiana que requereixen que vostè hagi de fer repetir. Imaginem que la seva parella li diu “Hem d´anar al mercat a comprar el peix”, i vostè només ha entès la paraula comprar. La majoria de les persones en aquesta situació el que farien és dir: “Què?”. En aquest cas la seva parella li podria tornar a repetir la mateixa frase que havia formulat abans: “Que hem d´anar al mercat a comprar el peix….” En aquesta situació vostè podria entendre la frase o tornar a no comprendre-la, provocant la desesperació de la seva parella. Ara imagini que en lloc de preguntar “Què?”, vostè diu: “Què hem de comprar?” La seva parella li podria aleshores, i de forma inconcient, canviar la resposta però fer-la més entenedora per a vostè: “Peix al mercat per al sopar d’aquesta nit”. Moltes vegades quan introduïm alguna paraula que hem entès en la interrogació, la nostra parella pot afegir algún altre concepte, com per exemple “sopar d´aquesta nit”, que ens por ajudar a entendre millor la frase.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *