Les bandes de rock més sorolloses

El volum pot ser el millor aliat o el gran enemic que qualsevol músic pot tenir. Tots poden tocar amb la major força, el major volum, gran potència i encara que es pot viure un gran show, també es poden patir conseqüències mèdiques i problemes d’oïda.

La història dels grups que han superat els nivells de so es poden mesurar científicament i qualsevol registre superior als 85 decibels (dB) es considera perillós i pot causar dany permanent a cau d’orella.

A continuació us presentem un llistat de les 10 bandes més sorolloses de tots els temps, amb registres de 115 dB o més:

 

Mötorhead

El nivell exacte de decibels (dB) que tenen aquests padrins del rock (banda que ha inspirat a altres llegendes com Metallica o Napalm Death) no es publiquen, però hi ha tantes històries i anècdotes que tenen a veure amb els grans nivells de volum que tenen en els seus shows. Són convidats obligats a aquest llistat.

https://www.youtube.com/watch?v=ABX0ELBe3rg

 

The Who

Avui els nois de The Who no es veuen perillosos i fins i tot semblen uns músics molt tranquils. Però en 1976 la banda anglesa va ingressar al llibre dels Guinness Records després de registrar 126 decibels (dB) en Valley, un escenari tradicional a Londres.

 

MC5

D’acord al seu manager John Sinclair, la banda originària de Detroit (Michigan) MC5 solia ser tan sorollosa que en diverses ocasions els panells d’amplificadors solien caure contra el pis i creaven una inusual vibració. No solament era una banda que es fixava en la potència, també en la durada. Sempre es recordarà aquella vegada que van tocar durant vuit hores consecutives en la Convenció del Partit Demòcrata a Chicago (1968).

https://www.youtube.com/watch?v=IZbjseBPjhw

 

AC/DC

Al començament de la dècada dels vuitanta, aquests nois australians es van convertir en la banda més potent del planeta, en gran part gràcies al poder de la Gibson SG de Angus Young. Durant la gira “Back in Black Tour” el grup va tenir registres de 130 dB. Els promotors van rebre tantes queixes que van haver de demanar-li a la banda que li baixessin una mica el volum, el mateix que mantenen per aquests dies.

 

My Bloody Valentine

Aquesta banda irlandesa té la reputació de crear en l’escenari sons crus i molt poderosos. Juguen amb el feedback i així creen efectes particulars que en ocasions no poden ser suportats per oïdes sense protecció.

 

Deep Purple

Pot ser que sigui un dels tants mites urbans del rock. Però d’acord al llibre Guinness de records, la banda anglesa té el registre de la banda més sorollosa del planeta després que arribessin als 117 dB durant un concert en el Raibow Theater de Londres (escenari tancat) enfront de 3 mil espectadors.

https://www.youtube.com/watch?v=ikGyZh0VbPQ

 

Led Zeppelin

L’autor David Krebs va escriure a la revista Rolling Stone que la presentació en viu de Led Zeppelin de “Whole Lotta Love” va ser la més sorollosa en la dècada dels setanta. I com a prova, hi ha un mesurament realitzat per la Societat Americana d’Audiologia en la cançó “Hearbreaker” que va aconseguir els 130 dB.

https://www.youtube.com/watch?v=9uPKcMkH0vw

 

Manowar

Aquests monstres del metall van trencar una marca de volum. El llibre Guinness ho certifica com la presentació musical més sorollosa de 1984 quan van arribar a 129.5 dB. Ells diuen que van igualar i fins i tot van superar aquesta xifra però el llibre s’ha negat a validar aquest “assoliment”, en part perquè és una pràctica perillosa que pot tenir conseqüències irreparable des del punt de vista mèdic.

 

Leftfield

Aquesta banda de grans excessos electrònics va arribar a 137 dB al juny de 1996 en Brixton Academy, al sud de Londres. Un show memorable però que va causar danys en parets i l’escenari.

 

KISS

Més de tres dècades en el negoci, Kiss segueix desafiant el temps i els nivells de so. En un concert a Ottawa (Canadà) en el 2009 hi ha registres on el grup arriba als 136 dB i van haver de detenir el concert per queixes dels veïns que van cridar a la policia.

https://www.youtube.com/watch?v=zlSFmotba2I

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *