Nadal i joguines per a desenvolupar el llenguatge
Nadal s’apropa i una de les preguntes que més es repeteixen els pares, avis i oncles és saber quines joguines poden ser les més encertats per als nens; però moltes vegades no sabem amb quina joguina encertarem més.
Hi ha algunes joguines i jocs que a més de permetre divertir-nos amb els nostres petits, poden ser de gran ajuda per donar suport al desenvolupament de la comunicació i el llenguatge.
Per triar la joguina adequada hem de tenir en compte l’edat de l’infant i els seus interessos i motivacions:
Els titelles els ajuden a desenvolupar habilitats d’imaginació, mantenir l’atenció, l’escolta, i a comprendre i conversar amb els titelles.
Els contes són un gran recurs, ja que podem utilitzar-los per a nens petits fins els més grans. Poden ser contes amb sons i textures que ens ajudaran a fomentar vocabulari, o contes amb CD per escoltar i construir sobre ells.
Els instruments musicals ja siguin de percussió (tambors, panderetes, …) o de vent (trompetes, flautes …), cascavells, pals d’aigua, ajuden a desenvolupar la discriminació auditiva i a fomentar l’escolta activa.
Jocs creatius amb materials com les pintures, plastilina, sorra o pissarres desenvolupen la creativitat i el llenguatge a l’acompanyar la nostra activitat amb les nostres descripcions de la situació.
Els telèfons de joguina inciten a conversar, ja que la seva principal funció és representar que es parla a través d’ells amb una altra persona.
Joguines per al desenvolupament del joc simbòlic: per exemple jugar a la caseta, a les nines, a fer el dinar, a comprar, tot aquestes activitats requereixen l’ús del llenguatge.
Disfresses, jugar a ser altres personatges, una metgessa o un policia per exemple, ens permeten desenvolupar altres rols.
Jocs de taula pels torns, trencaclosques. Per a la comunicació, els torns són una habilitat bàsica, i jugar amb aquest tipus de jocs, ajuda als nens a desenvolupar aquesta habilitat, alhora que també els ajuda a escoltar.
Com més coses faci una joguina, com les joguines electròniques, que emeten llums, veus i sons, generen tanta activitat, que els nens i pares tendeixen a mirar més i interactuar menys.
El llenguatge, per tant, es desenvolupa en contacte amb altres persones, que parlen, miren, somriuen a l’infant i s’adapten a les seves necessitats. La joguina ha de ser el mitjà per això.