L’oïda externa

L’oïda externa és la part més exterior de l’oïda, i s’encarrega de recollir les ones de so i les dirigeix cap a l’interior de l’oïda.

Podem diferenciar les següents 3 parts dins de l’oïda externa: el pavelló auditiu, el conducte auditiu extern (CAE) i la membrana timpànica o timpà.

 

El pavelló auditiu

El pavelló auditiu (o pinna) és l’única part visible de l’orella i compta amb la seva forma helicoïdal molt especial. És la primera part de l’oïda externa que reacciona davant l’arribada del so.

La seva funció principal és actuar com una espècie d’embut que ajuda a dirigir el so cap a l’interior de l’oïda externa.

Sense aquest embut, les ones de so prendrien una ruta més directa cap al canal auditiu. Això seria difícil ja que gran part del so es perdria, la qual cosa dificultaria escoltar i comprendre els sons.

El pavelló auditiu és essencial a causa de la diferència de pressió dins i fora de l’oïda. La resistència de l’aire és major dins de l’oïda que fora perquè l’aire dins de l’oïda està comprimit i, per tant, sota una major pressió.

Perquè les ones sonores entrin a cau d’orella de la millor manera possible, la resistència no ha de ser massa alta.

Aquí és on el pavelló ajuda en superar la diferència de pressió dins i fora de l’oïda. Funciona com una espècie d’enllaç intermedi que fa que la transició sigui més suau, permetent que passi més so al canal auditiu.

 

El canal auditiu extern (CAE)

Una vegada que les ones de so han passat el pavelló, existeix un trajecte de dos o tres centímetres que es denomina canal auditiu extern o CAE, que finalitza abans de tocar el timpà.

La funció principal del canal auditiu és transmetre el so des de l’exterior fins a la membrana timpànica.

El CAE està cobert de nombroses vellositats i la seva pell conté glàndules les secrecions de les quals conformen juntament amb les cèl·lules mortes de la pell el cerumen de color marró groguenc.

El cerumen protegeix la pell del conducte auditiu extern de ressecar-se. A més, serveix com auto-neteja de l’oïda: el cerumen cobreix les petites partícules de pols i brutícia que arriben a cau d’orella i amb ajuda de les vellositats les transporta cap al pavelló auricular.

El cerumen conté, a més, substàncies amargues que eviten en gran manera que insectes o bacteris s’introdueixin en el conducte auditiu.

El cerumen no és, per tant, “brutícia”, que s’hagi d’eliminar contínuament, sinó una protecció per al conducte auditiu extern.

A més de protegir el timpà, el canal auditiu també funciona com un audiòfon natural que amplifica automàticament els sons baixos i menys penetrants de la veu humana.

D’aquesta manera, l’oïda externa compensa algunes de les febleses de la veu humana i fa que sigui més fàcil escoltar i comprendre una conversa.

 

El timpà o membrana timpànica

El timpà és una membrana elàstica, semitransparent, de forma cònica que comunica el final del canal auditiu (oïda externa) amb el començament de l’oïda mitjana.

La membrana timpànica és molt fina i extremadament sensible, mesura aproximadament 3 mm de diàmetre i està coberta per pell prima en la seva cara externa (oïda externa) i per mucosa de l’oïda mitjana en la seva cara interna.

El timpà es mou a conseqüència de les vibracions de l’aire que arriben a través del canal auditiu extern.

Els moviments de la membrana timpànica (oïda externa) es transmeten als ossos de l’oïda mitjana, per tant, es realitza uns transformació de les variacions de pressió en moviment mecànic.

Els ossos de l’oïda mitjana (el martell, l’enclusa i l’estrep), al seu torn, transfereixen els senyals vibratoris cap a l’oïda interna.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *