Els audiòfons

Un audiòfon (o audiòfons) és un producte sanitari electrònic que amplifica i canvia el so per a permetre una millor comunicació.

Els audiòfons reben el so a través d’un micròfon, que després converteix les ones sonores en senyals elèctrics. L’amplificador augmenta el volum dels senyals i després envia el so a cau d’orella a través d’un auricular.

En relació al seu funcionament, els audiòfons són petits amplificadors de so col·locats en una carcassa de plàstic modelat.

El micròfon de l’audiòfon recull els sons de l’ambient i els converteix en un senyal elèctric que passa per l’amplificador de l’audiòfon.

L’amplificador s’encarrega d’augmentar el volum del so perquè aquest s’adapti al llindar d’audició de l’usuari.

Una cop amplificada la senyal sonora, l’auricular s’encarregarà de convertir el senyal en un senyal audible i la dirigirà al canal auditiu extern (CAE).

Alguns audiòfons tenen un control de volum que podrà ser una palanca manual o bé un botó situada en el propi audiòfon, o pot estar controlat per un control remot.

Els audiòfons més actuals ajusten el volum automàticament segons l’ambient d’escolta de l’usuari, per la qual cosa hi ha models que no disposen de control de volum manual.

A grans trets, es poden trobar 2 tipus d’audiòfons: els intracanals (es col·loquen en el canal auditiu) i els retroauriculars (BTE, darrere de l’orella).

Els audiòfons intracanals requereixen que l’usuari tingui una bona motricitat i visió, ja que el seu maneig pot ser complex per a persones amb mala visió.

Els audiòfons retroauriculars es col·loquen darrere del pavelló auditiu de l’oïda i es connecten al motlle mitjançant un tub o auricular.

Actualment es continuen investigant diferents maneres d’incorporar en els audiòfons tecnologia nova per a millorar el processament dels senyals. La tecnologia ha permès que avui dia els audiòfons puguin passar de l’alimentació de piles convencionals a un sistema de piles o bateries recarregables.

Els científics del NIDCD estan investigant maneres com els audiòfons poden millorar els senyals de la parla per a optimitzar la seva comprensió.

S’estan explorant mètodes per a millorar la transmissió sonora i reduir la interferència causada pel soroll i les conseqüències de l’efecte d’oclusió.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *