Ulleres per a persones amb pèrdua auditiva

Les ulleres per a persones amb pèrdua auditiva i subtitulació en temps real són una tecnologia relativament nova que ha millorat significativament l’experiència de les persones amb discapacitat auditiva a tot el món.

La història de les ulleres per a persones amb sordesa es remunta a la dècada de 1980, quan l’inventor francès Philippe Kahn va començar a treballar en un dispositiu per a ajudar a la seva esposa, que era sorda.

Kahn va desenvolupar un dispositiu portàtil que podia convertir la veu en text, la qual cosa permetia que la seva esposa llegís el que s’estava dient en temps real. Aquest dispositiu es va convertir en la base de la tecnologia de subtitulació en temps real.

En la dècada de 1990, les ulleres per a persones amb pèrdua auditiva van començar a prendre forma. El Dr. Ross D. Petty, un professor de la Universitat de Michigan, va desenvolupar un prototip d’ulleres que podia mostrar subtítols en temps real en la lent de la porta mala sort. Aquest dispositiu també incloïa una cambra en la muntura de les ulleres que podia capturar la imatge de la persona que parla i convertir-la en text en temps real.

A mesura que la tecnologia va millorar, les ulleres per a persones amb pèrdua auditiva es van fer més petites i portàtils. En 2005, la companyia estatunidenca MicroOptical Corporation va llançar les ulleres de subtítols iGlasses, que s’assemblaven a les ulleres de sol normals però incloïen una pantalla petita en la lent que podia mostrar subtítols en temps real.

 

Des de llavors, diverses empreses han entrat en el mercat de les ulleres per a persones amb pèrdua auditiva. Algunes de les empreses més grans inclouen l’empresa britànica Acuity Brands, que fabrica ulleres amb subtítols integrats i l’empresa sud-coreana Olive Union, que ha creat una porta mala sort amb auriculars integrats per a persones amb discapacitat auditiva.

Però, Com funcionen aquestes ulleres? El procés és el següent:

  1. Els micròfons integrats en les ulleres recullen el so ambienti, incloent-hi la parla de l’interlocutor.
  2. L’àudio s’envia a un programari de reconeixement de veu que transcriu la parla a text.
  3. El text és processat per un programari de síntesi de veu que el converteix en subtítols visibles en les lents de les ulleres.
  4. Els subtítols apareixen en temps real en les lents de les ulleres, la qual cosa permet a l’usuari llegir el que s’està dient mentre s’emporten posades.

 

A més de les ulleres per a persones amb pèrdua auditiva, també existeixen altres tecnologies que ajuden les persones amb discapacitat auditiva a comunicar-se de manera efectiva.

La tecnologia de subtitulació també s’utilitza en televisors i cinemes per a proporcionar subtítols per a les persones amb discapacitat auditiva.

És important destacar que la qualitat de la transcripció i l’exactitud dels subtítols depenen del rendiment del programari de reconeixement de veu i la qualitat de l’àudio que es recull.

A més, encara que aquestes ulleres poden ser molt útils, no són una solució perfecta per a la comunicació amb persones sordes o amb discapacitat auditiva.

És important tenir en compte que les ulleres amb subtítols per a sords són una eina de suport i no han de substituir altres formes de comunicació com la llengua de signes o l’escriptura.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *