L’èczema d’oïda

Una de cada deu persones desenvoluparà èczema al llarg de la seva vida. En manifestar-se per primera vegada en la infància, amb major freqüència pren la forma d’una granellada seca que pica.

L’erupció pot ser espessa, esquerdada i escatosa; descamació vermella; o esquitxat de petites urticàries elevades que perden un líquid transparent quan es trenquen.

També conegut com a dermatitis atòpica, l’èczema no sol posar en perill la vida, encara que les persones vulnerables i inmunocomprometides poden córrer el risc de desenvolupar una infecció en la pell. També pot aparèixer pràcticament en qualsevol part del cos. Això inclou darrere, sobre o fins i tot dins de les orelles.

Quina causa l’èczema d’oïda?

L’èczema, en general, està fortament lligat a la genètica. Si té antecedents familiars de dermatitis, asma o al·lèrgies, és molt més probable que sofreixi l’afecció.

Hi ha alguna evidència que suggereix que això pot estar relacionat amb un problema que fa que el sistema immunitari del cos reaccioni de manera exagerada als irritants menors o amb una deficiència en una de les proteïnes relacionades amb la salut de la pell.

Deixant a un costat la causa arrel, també hi ha uns certs factors que augmenten la probabilitat d’un brot d’èczema, que inclouen:

 • Estrès
 • Exposició a contaminants
 • Ús de sabons o xampús forts
 • Exposició a al·lergògens com a caspa de gat, plomissol d’oca, llana, etc
 • Aire sec
 • Molta humitat i calor

Quins són els símptomes?

Els símptomes de l’èczema de l’oïda són gairebé idèntics als símptomes de l’èczema en altres parts del cos i inclouen:

 • Pell seca
 • Granellada vermella, escatós o coriaci
 • Inflamació o irritació
 • Urticària
 • Formació de crostes

Si experimenta un brot d’èczema dins del seu canal auditiu (CAU), també pot experimentar problemes d’audició, dolor d’oïda o tinnitus.

 

Quines són les diferències entre l’èczema de l’oïda i la psoriasi?

L’èczema té molt en comú amb una altra condició similar, coneguda com a psoriasi, prou com perquè un ull inexpert pugui confondre un amb l’altre.

Això només es complica més pel fet que, en alguns casos, les dues condicions poden superposar-se o ocórrer simultàniament, una condició coneguda com a dermatitis psoriasiforme. La principal diferència entre els dos és que l’èczema generalment causa una picor intensa, mentre que la psoriasi generalment s’acompanya d’una sensació de cremor o coïssor.

Encara que la psoriasi i l’èczema tenen desencadenants similars, un brot de psoriasi també pot ser causat per cremades solars, lesions en la pell i exposició a uns certs medicaments.

En general, no es desencadena per l’exposició a irritants o al·lergògens de la mateixa manera que l’èczema. Finalment, la psoriasi tendeix a aparèixer més tard que l’èczema i pot estar relacionada amb afeccions greus, com a malalties cardíaques o diabetis.

Com es diagnostica i tracta?

Generalment s’identifica a través d’un examen físic. El metge examinarà el lloc del brot a la recerca de símptomes. En alguns casos, aquest examen físic serà suficient; si la descripció dels símptomes coincideix amb els símptomes coneguts de l’èczema, el metge pot optar per començar a analitzar el tractament immediatament.

En alguns casos, no obstant això, és possible que hagin de realitzar més proves. Poden realitzar proves d’al·lergògens o prendre una biòpsia de pell per a determinar si el brot es deu a èczema o una altra forma de dermatitis. Si sospiten una causa subjacent més greu, fins i tot poden optar per realitzar una anàlisi de sang.

La bona notícia sobre l’èczema és que és relativament simple de tractar, en l’orella o d’una altra manera.

La majoria dels brots poden desaparèixer en diversos dies o dues setmanes mitjançant l’aplicació d’una crema tòpica amb corticoesteroides. És possible que simplement pugui comprar aquesta crema sense recepta si el brot és prou lleu. No obstant això, el metge també pot optar per prescriure una cosa més forta.

Si la crema hidratant tòpica no funciona, és possible que hagi de passar a la medicació oral. També hi ha una nova forma de tractament coneguda com fototerapia . El metge comença aplicant un oli humectant en l’àrea de tractament, moment en el qual se sotmet a diversos espectres de llum ultraviolada.

Desafortunadament, no existeix una cura coneguda per a l’èczema en aquest moment. El màxim que pot fer és mitigar els símptomes quan ocorre un brot. També pot reduir la probabilitat d’experimentar un brot mitjançant la comprensió dels seus propis factors desencadenants.

Asseguri’s també de rentar la seva roba i roba de llit amb regularitat, eviti prendre dutxes massa calentes i mantingui’s ben hidratat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *