Escoltar el silenci

El silenci pot no ser eixordador, però és una cosa que literalment es pot escoltar, segons ha conclòs un equip d’investigadors que va utilitzar il·lusions auditives per a revelar com els moments de silenci distorsionen la percepció del temps de les persones.

Les troballes, publicades en Proceedings of the National Academy of Sciences, aborden el debat de si les persones poden escoltar més que sons, alguna cosa que ha intrigat als filòsofs durant segles.

«Normalment pensem que el nostre sentit de l’oïda està relacionat amb els sons. Però el silenci, sigui el que sigui, no és un so, és l’absència de so», va dir l’autor principal, Rui Zhe Goh, graduat en filosofia i psicologia de la Universitat Johns Hopkins: «Sorprenentment, el que suggereix el nostre treball és que res és també alguna cosa que es pot escoltar».

L’equip va adaptar conegudes il·lusions auditives per a crear versions en les quals els sons de les il·lusions originals van ser reemplaçats per moments de silenci. Per exemple, una il·lusió va fer que un so semblés molt més llarg del que realment era. En la nova il·lusió basada en l’absència de so de l’equip, un moment de silenci equivalent també semblava més llarg del que realment era.

audiopacks escuchar silencio escoltar silenci

 

Il·lusions auditives

El fet que aquestes il·lusions produïssin exactament els mateixos resultats que les seves contraparts basades en el so suggereix que les persones escolten l’absència de senyal tal com escolten els sons, van dir els investigadors en un comunicat.

«Els filòsofs han debatut durant molt de temps si l’absència de so és una cosa que podem percebre literalment, però no hi ha hagut un estudi científic dirigit directament a aquesta pregunta», va dir Chaz Firestone, professor assistent de Ciències Psicològiques i del Cervell que dirigeix el Johns Hopkins Perception & Mind. Laboratori. «El nostre enfocament va ser preguntar-nos si els nostres cervells tracten els silencis de la mateixa manera que tracten els sons. Si pot obtenir les mateixes il·lusions amb els silencis que obté amb els sons, llavors això pot ser evidència que literalment escoltem el silenci després de tot».

Igual que les il·lusions òptiques que enganyen el que la gent veu, les il·lusions auditives poden fer que les persones escoltin períodes de temps més llargs o més curts del que realment són. Un exemple es coneix com la il·lusió d’un és més, on un xiulet llarg sembla més llarg que dos xiulets curts consecutius, fins i tot quan les dues seqüències són igualment llargues.

 

La realització de l’estudi

En proves que van involucrar a 1.000 participants, l’equip va intercanviar els sons en la il·lusió auditiva amb moments d’absència.

Van trobar els mateixos resultats: la gent pensava que un moment llarg de silenci era més llarg que dos moments curts de silenci. Altres il·lusions de silenci van produir els mateixos resultats que les il·lusions de so.

Es va demanar als participants que escoltessin paisatges sonors que simulaven el baluern de restaurants, mercats i estacions de tren concorreguts. Després van escoltar durant períodes dins d’aquestes pistes d’àudio quan tot el so es va detenir abruptament, creant breus silencis.

La idea no era simplement que aquests silencis fessin que les persones experimentessin il·lusions, van dir els investigadors. Va ser que les mateixes il·lusions que els científics van pensar que només podien desencadenar-se amb sons van funcionar igual de bé quan els sons van ser reemplaçats per silencis.

«Hi ha almenys una cosa que sentim que no és un so, i aquest és el so que ocorre quan els sons desapareixen», va dir el coautor Ian Phillips, professor distingit de Filosofia i Ciències Psicològiques i Cerebrals de Bloomberg.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *