Renovar el carnet de cotxe

Quin grau de pèrdua auditiva està permès i quines consideracions cal tenir en compte?

Si tens problemes d’audició i uses audiòfons, és possible que et preguntis si això afecta a la teva capacitat per a conduir i renovar el teu carnet de cotxe.

En aquest article t’expliquem quin grau de pèrdua auditiva està permès per a obtenir o renovar el permís de conduir, quines consideracions cal tenir en compte en usar els audiòfons en la renovació i com afecten els audiòfons a la conducció.

audiopacks carnet coche cotxe

 

Quin grau de pèrdua auditiva està permès per a conduir?

Segons el Reglament General de Conductors, per a obtenir o renovar el permís de conduir de les classes A1, A2, A, B, B+E, AM, LCM i LVA (que són les més habituals), es requereix que el sol·licitant tingui una agudesa auditiva mínima de 35 decibels (dB) en la millor oïda, mesurats amb audiometria tonal.

Això significa que si tens una pèrdua auditiva lleu o moderada en un o totes dues oïdes, però que no supera els 35 dB en la millor oïda, pots conduir sense problemes.

No obstant això, si tens una pèrdua auditiva severa o profunda en un o totes dues oïdes, que superi els 35 dB en la millor oïda, hauràs de sotmetre’t a una prova pràctica d’aptitud per a conduir en un centre de reconeixement mèdic autoritzat.

En aquesta prova s’avaluarà la teva capacitat per a reaccionar davant els senyals acústics del trànsit i per a comunicar-te amb altres conductors i agents. Si superes la prova, podràs obtenir o renovar el permís de conduir amb una limitació que indiqui que has d’usar audiòfons en conduir.

 

Què cal tenir en compte en usar els audiòfons en la renovació del carnet?

Si uses audiòfons i renovaràs el teu carnet de cotxe, has de tenir en compte algunes consideracions:

  • Has de portar els teus audiòfons al centre de reconeixement mèdic i usar-los durant les proves psicotècniques i la prova pràctica d’aptitud per a conduir (si et correspon).
  • Has de presentar un informe mèdic actualitzat que indiqui el teu grau de pèrdua auditiva i el tipus i model d’audiòfons que uses.
  • Has d’assegurar-te que els teus audiòfons estiguin ben ajustats i funcionin correctament, ja que poden influir en el teu rendiment en les proves.
  • Has d’informar el personal del centre de reconeixement mèdic si tens alguna dificultat per a escoltar o entendre les instruccions durant les proves.

Com afecten els audiòfons a la conducció?

Els audiòfons poden millorar la teva seguretat i comoditat en conduir, ja que t’ajuden a escoltar millor els sons del trànsit, els senyals acústics, les indicacions del navegador i les converses amb els acompanyants.

No obstant això, també has de tenir en compte alguns aspectes per a evitar distraccions o molèsties en conduir amb audiòfons:

  • Ajusta el volum dels teus audiòfons abans d’iniciar la marxa, per a evitar haver de manipular-los durant la conducció.
  • Evita usar els programes o accessoris dels teus audiòfons que puguin interferir amb la percepció del so ambienti, com el bluetooth, el streaming o la reducció de soroll.
  • Mantingues els teus audiòfons nets i revisats periòdicament, per a evitar possibles avaries o pèrdues de qualitat sonora.
  • Porta piles o bateries de recanvi per als teus audiòfons, per si s’esgoten durant un viatge.
    No usis auriculars ni auriculars sobre els teus audiòfons, ja que poden dificultar l’audició i estan prohibits per la llei.

Com veus, usar audiòfons no té per què ser un impediment per a conduir ni per a renovar el teu carnet de cotxe. Només has d’assegurar-te de complir amb els requisits legals i seguir unes pautes bàsiques per a garantir la teva seguretat i la dels altres.

I recorda que si tens dubtes sobre la teva capacitat auditiva o sobre els teus audiòfons, el millor és consultar amb un professional especialitzat que t’orienti i t’assessori.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *