Les oïdes i els Sants

Pel món trobem una sèrie de costums, tradicions, oracions i uns certs actes, als quals s’atribueix la virtut de curar determinades malalties.

Algunes oracions estan basades en la fe posada en els sants, triats pel poble en virtut dels miracles que, segons es diu, van realitzar.

Així, existeixen alguns Sants que són considerats auxiliadors pels creients en tota classe de malalties.

audiopacks santos sants audicion audicio

Els sants de l’audició

Dins de la branca otològica, es veneren i invoquen com a protectors a:

Sant Ovidi (3 de juny) a Portugal

Sant Ovidi va ser un sant sicilià que va viure a Portugal. El seu nom prové del llatí Sanctus Auditus, que en portuguès es va convertir en Sant Ovidi. No obstant això els seus devots ho criden «São Ouvido» (‘sant Sentit’).

Arran d’aquest nom, els seus devots creuen que el sant és el patró dels sords. Fins i tot es va generar un ritual en el seu sepulcre: sota la base de la seva tomba en la catedral de Braga hi ha dos forats, les persones amb pèrdua auditiva fiquen els dits en aquests buits i després es toquen les orelles amb els dits.

 

Santa Trahamunda (14 de novembre) a Catalunya

Quant a Santa Trahamunda, no hi ha cap esdeveniment en la seva vida perquè sigui considerada com a protectora de les malalties de l’oïda (especialment de la sordesa), però és el poble, qui en algunes ocasions, capta els trets o caràcters dels sants, per a considerar-los com a patrons.

Tal vegada podria interpretar-se el fet que el Senyor “va sentir” les seves peticions, per la qual cosa la hi va començar a venerar com a intercessora enfront de les malalties de l’oïda.

 

Sant Mateu (21 de setembre) a Monforte de Lemos

A Monforte de Lemos, província de Lugo, cada 21 de setembre celebren un romiatge en honor a Sant Mateu, protector de les oïdes.

Segons mana la tradició, els fidels dipositen una almoina en una caixa petitòria que conté una petita imatge del sant i a continuació donen suport a les seves oïdes en la caixa amb la finalitat d’aconseguir la protecció del sant.

 

Altres sants invocats per a la curació de la sordesa i altres malalties de l’oïda, menys coneguts, són els sants:

San Corneli (16 de setembre)

San Policarp (23 de febrer)

Sant Lluís Obispo (19 d’agost)

Sant Narcís (29 d’octubre)

No obstant això, la millor manera de mantenir la salut auditiva és la prevenció i la cura. Evitar l’exposició a sorolls forts, mantenir una correcta higiene auditiva i, per descomptat, realitzar-se revisions periòdicament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *