La potència màxima de sortida (MPO)

La potència màxima de sortida (MPO) dels audiòfons continua sent un paràmetre important en la selecció de les pròtesis auditives.

L’acceptació dels audiòfons en aquests últims anys s’ha vist accelerada per l’ús d’audiòfons de menor grandària.

Hem experimentat aquest fenomen amb els dispositius completament en el canal (CIC). Ara estem veient els mateixos avantatges cosmètics amb els nous audiòfons retroauriculars (BTE) de grandària micro, acoblats amb un tub o cable fi, aquest últim conegut com RITE o audiòfons amb auricular al canal (RIC).

La petita grandària del BTE comporta la falta d’una bobina d’inducció, l’absència de capacitat d’entrada d’àudio directa (DAI) i una bateria més petita com els factors clau que permeten la miniaturització dels BTE.

Quan un auricular d’audiòfon es col·loca fora del cos del BTE, la seva ubicació i configuració finals previstes imposen una limitació en la seva grandària o dimensions físiques.

Si la ubicació prevista de l’auricular és dins de la conxa, les seves dimensions poden ser majors que les previstes per al canal auditiu de l’usuari.

I, si el receptor s’utilitzarà en una adaptació d’oïda oberta, les seves dimensions han de ser més petites que les previstes per a una adaptació d’oïda oclosa perquè el canal auditiu pugui romandre sense oclusió quan l’auricular estigui col·locat.

Des d’una perspectiva de fabricació, si un hagués de triar un receptor que s’ajusti a la majoria d’oïdes, les dimensions del receptor han de ser les més petites possibles. Un receptor més gran limitarà la quantitat d’usuaris que podran utilitzar els audiòfons RIC.

Per tant, no sorprèn que la majoria dels audiòfons RIC en l’actualitat utilitzin el receptor més petit disponible, de manera que la majoria dels usuaris puguin usar-los tant en mode d’oïda oberta com en mode d’oïda oclosa.

 

audiopacks mpo tabla1

TAULA 1 Comparació de grandària i MPO d’auriculars d’audiòfons segons estils de HA.

 

audiopacks mpo tabla2

TAULA 2 MPO i resposta en freqüència de diversos audiòfons RIC

 

El preu d’un auricular petit

A major auricular, major MPO. Si bé un auricular o receptor petit permet col·locar-lo en més sentits, un receptor petit té la limitació d’una sortida de potència màxima o un nivell de pressió sonora de sortida (OSPL) més baix a una entrada de 90 dB SPL (OSPL90) que un receptor més gran.

El MPO/OSPL90 representa el nivell de sortida més alt que pot oferir l’audiòfon. Un MPO baix suggereix que l’audiòfon es satura amb distorsió i/o entra en limitació de compressió a un nivell de sortida baix; un MPO alt indica que es pot produir un alt rendiment sense distorsió/saturació.

La Taula 1 resumeix les dimensions dels receptors típics utilitzats en diferents estils d’audiòfons, juntament amb les seves sortides màximes típiques.

És evident que el MPO està una mica relacionat amb la grandària del receptor, on receptors més grans s’associen amb MPO més alts.

També es veu que la sortida màxima en un audiòfon estil CIC és el més baix; i la sortida màxima en un BTE de superpotència és el més alt.

La Taula 2 mostra el MPO màxim i la resposta de freqüència informats pels principals fabricants d’audiòfons RIC.

Es pot veure que el MPO de la majoria dels audiòfons RIC es troba entre un pic de 105 i 109 dB SPL. Això significa que qualsevol sortida de l’audiòfon que superi aquest pic es limitarà a aquest nivell.

De deure tenir en compte que el nivell de sortida màxim es refereix només a la freqüència màxima. El nivell de sortida en altres freqüències és més baix del que indicaria el nivell màxim.

Per exemple, la Figura 1 mostra que, mentre que el MPO màxim està en 108 dB SPL (a 3000 Hz), el MPO en altres freqüències (per exemple, 1000 Hz) està limitat a només 101 dB SPL. Aquests valors de MPO són comparables als quals s’observen en els audiòfons estil CIC.

audiopacks mpo grafico

FIGURA 1 Corba MPO d’un audiòfon RIC

 

Quina és la importància d’un MPO baix?

Físicament, un MPO baix significa que el SPL màxim que produeix l’audiòfon és limitat. En la majoria dels casos, un MPO de 100 dB SPL és baix.

Electroacústicamente, un MPO baix significa que la limitació de saturació o compressió s’aconsegueix fàcilment amb els sons quotidians, inclòs la parla a nivell conversacional.

El MPO d’un audiòfon es considera “baix” si la sortida màxima de l’audiòfon està per sota de l’expectativa de volum de l’usuari malgrat els intents d’ajustar el guany a un nivell més alt.

Això és especialment cert per a aquells amb un grau significatiu de pèrdua auditiva i quan la informació està per sobre d’un nivell conversacional.

La sortida d’un audiòfon depèn del nivell d’entrada i del guany de l’audiòfon. El MPO limita la producció.

Això significa que, sempre que la sortida estigui per sota del MPO de l’audiòfon, qualsevol canvi en el nivell d’entrada o en el guany de l’audiòfon anirà acompanyat d’un canvi corresponent en el volum de sortida que l’oient hauria d’apreciar.

Per tant, per a algú amb un grau lleu de pèrdua auditiva, quan el nivell d’entrada és baix, l’impacte d’un MPO baix pot no ser evident perquè el nivell de sortida està per sota del MPO.

Quan algú amb un grau més sever de pèrdua auditiva usa el mateix audiòfon (que necessita un guany considerable), o quan s’augmenta el nivell d’entrada a l’audiòfon, és possible que el MPO baix no pugui produir un augment corresponent en la sortida perquè la sortida entra en limitació de saturació i/o compressió.

L’usuari amb un grau més sever de pèrdua auditiva pot queixar-se que l’audiòfon sona “distorsionat”, “apagada”, “poc clar” i “suau”, fins i tot en un nivell d’entrada conversacional.

audiopacks mpo graficos

FIGURA 2 Formes d’ona de sortida de tres BTE amb MPO de 108 dB, 124 dB i 135 dB per als audiòfons A, B i C

 

La situació s’il·lustra a la Figura 2. En aquesta comparació, es van utilitzar tres audiòfons BTE amb MPO màxims de 108 dB SPL (A), 124 dB SPL (B) i 135 dB SPL (C).

Els tres audiòfons van ser programats per a la mateixa pèrdua auditiva plana de 75 dB HL amb totes les funcions adaptatives desactivades durant la gravació.

Es va presentar la parla femenina a 58 dB SPL (fila superior) i 85 dB SPL (fila inferior). L’emissió dels audiòfons es va registrar mitjançant un sonòmetre Quest (SLM).

Es va utilitzar la mateixa escala de sensibilitat en el SLM per als tres audiòfons en el mateix nivell de presentació. L’escala de magnitud de la pantalla es va ajustar per a cada nivell d’entrada, però era la mateixa escala per als tres audiòfons.

En el nivell de presentació de 58 dB SPL (fila superior), la sortida dels tres audiòfons va ser més o menys similar. Això suggereix que quan es va programar la mateixa pèrdua auditiva moderadament greu en aquests tres audiòfons de MPO diferents, es pot esperar aproximadament la mateixa sortida dels tres audiòfons quan el nivell d’entrada era baix.

La fila inferior de la Figura 2 mostra la sortida a un nivell d’entrada alt de 85 dB SPL. Es va observar una gran diferència en el nivell de sortida entre els tres audiòfons.

El nivell de sortida RMS de l’audiòfon A va ser 5 dB menor que el de l’audiòfon B i 10 dB menor que el de l’audiòfon C.

Per a l’usuari amb una pèrdua auditiva de 75 dB, la sortida de l’audiòfon A pot ser inacceptablement suau, esmorteïda i poc clara.

L’audiòfon B hauria de sonar més acceptable que l’A, però també seria més suau que el C. Per descomptat, l’audiòfon A mai hauria d’haver estat adaptat al pacient amb una pèrdua auditiva plana de 75 dB HL.

 

audiopacks mpo grafico

FIGURA 3 Sortida hipotètica de dos audiòfons amb configuracions de guany idèntiques però MPO diferents

 

La reducció en el nivell de sortida s’explica a la Figura 3. Aquesta és una corba hipotètica d’entrada-sortida (IO) de dos audiòfons configurats amb les mateixes característiques de guany però cadascun amb un MPO diferent.

Amb un nivell d’entrada de 58 dB SPL, la sortida de tots dos audiòfons és idèntica a 92 dB SPL. No obstant això, a un nivell d’entrada alt (85 dB SPL en aquest cas), la sortida hauria d’haver estat de 115 dB SPL.

A causa del MPO més sota utilitzat en un audiòfon (A), la seva sortida està restringida a un màxim de 105 dB SPL, mentre que el que té un MPO més alt (B) permet una sortida de 115 dB SPL. Un nivell de producció reduït a causa del MPO més baix és el culpable de la queixa.

 

Superar la pèrdua de sonoritat?

Es podria pensar que és possible superar la producció reduïda en un audiòfon amb MPO baix augmentant el control de volum (o guany) de l’audiòfon.

Desafortunadament, tal limitació és impossible de superar. Augmentar el CV augmentaria, en teoria, la sortida de tots els sons.

No obstant això, pel fet que el MPO de l’audiòfon està fix en un nivell baix, la intensitat de sortida en entrades d’alt nivell romandria igual. La queixa de parla “suau” o “apagada” persistiria encara que el volum dels sons suaus pugui millorar.

Un suggeriment que ha circulat àmpliament és inserir l’audiòfon (o motlle) més profundament en el canal auditiu. Això té l’efecte de reduir el volum residual del canal auditiu, augmentant el SPL efectiu mesurat en el canal auditiu.

Això superaria la limitació d’una MPO baixa, ja que el resultat final de l’audiòfon hauria estat amplificat. Això és similar a un desplaçament vertical de la corba entrada-sortida que es mostra a la Figura 3.

No obstant això, existeixen dues dificultats. En primer lloc, la magnitud de l’augment de la producció es limita a la grandària de la reducció del volum del canal auditiu.

En un sentit simplista, reduir a la meitat el volum del canal auditiu augmentaria el SPL en el canal auditiu en 6 dB.

En conseqüència, la sortida de l’audiòfon A pot arribar a ser similar a la de l’audiòfon B si el motlle es pot inserir més profundament de manera que el volum residual sigui només la meitat del seu original (o 1/4 del seu original si s’aproximés) la sortida de C.

Encara que cal assenyalar que aquesta no sempre és una opció viable a causa de possibles problemes d’incomoditat física a causa de la inserció més profunda del motlle.

audiopacks mpo graficos

FIGURA 4 Aquesta vegada els audiòfons es van igualar al SPL màxim de l’audiòfon C per a simular una inserció més profunda en el canal auditiu. El resultat: la sortida és similar en els nivells d’entrada més silenciosos (58 dB SPL), però els pics i valls del senyal d’entrada desapareixen en l’audiòfon A en els nivells d’entrada més alts (85 dB SPL)

 

En segon lloc, fins i tot si la inserció més profunda proporciona una sortida suficient, existeix la possibilitat que no sigui una solució òptima per a escoltar en ambients sorollosos.

La situació s’il·lustra a la Figura 4 amb els mateixos tres audiòfons que tenen diferents MPO. Aquesta vegada, el mateix senyal de veu utilitzada en la demostració anterior es va presentar dins d’un soroll continu en forma de veu a una SNR de +15 dB.

Per a simular la inserció més profunda de l’audiòfon en el canal auditiu, les sortides dels audiòfons s’equalitzen al SPL màxim de l’audiòfon C perquè els tres tinguin el mateix nivell de sortida màxim general.

audiopacks mpo grafico

FIGURA 5 Sortida hipotètica de dos audiòfons (A i B) amb configuracions de guany idèntiques però MPO diferents.

 

Com ocorre en silenci, la sortida dels tres audiòfons és similar (fila superior) amb un nivell d’entrada de veu de 58 dB SPL.

D’altra banda, les formes d’ona dels tres audiòfons són significativament diferents quan s’utilitza el nivell d’entrada de 85 dB SPL.

Després de l’equalització, els “pics i valls” de la parla són clarament visibles en la sortida dels audiòfons B i C, però no en A (que té el MPO més baix).

De fet, la forma d’ona altament modulada que es veia en el nivell d’entrada més sota ja no és visible.

Perceptualmente, l’usuari de l’audiòfon A amb MPO baix reportaria un major nivell de soroll i una qualitat de so “esmorteïda”, encara que el seu volum pot ser adequat a causa d’una inserció més profunda del motlle.

La raó d’això s’explica a la Figura 5. Amb un nivell d’entrada alt (en soroll), la sortida de la parla excedeix el MPO de l’audiòfon A i el seu nivell no és tan alt com podria haver estat. Pel fet que el nivell d’entrada del soroll de fons és menor que el de la parla, s’amplifica al nivell del MPO.

Per tant, no s’observa cap diferència d’intensitat entre l’emissió de veu i de soroll (o una SNR deficient) per a a (amb un MPO baix).

Per a l’audiòfon amb un MPO més alt (B), tant la sortida de veu com de soroll estan per sota del MPO de l’audiòfon. Així, es manté la relació d’intensitat o SNR.

Això significa que, encara que es pugui compensar el volum reduït a causa d’un MPO baix utilitzant un audiòfon d’inserció més profunda, aquesta compensació no supera per complet l’efecte negatiu d’un MPO baix.

Pot produir-se una SNR més pobra que l’entrada original, especialment en un audiòfon de compressió que utilitza principalment temps d’atac i alliberament ràpids.

Identificar i resoldre problemes de MPO

El problema d’un MPO baix es pot manifestar de diverses maneres. Invariablement, les queixes dels usuaris són que els sons de la conversa “no són clars”, “apagades” o “massa suaus”, mentre que les percepcions de sons suaus solen ser acceptables.

Els candidats més probables per a expressar tal queixa són aquells la pèrdua auditiva dels quals excedeix (o està en els límits superiors) el rang d’adaptació recomanat d’un dispositiu.

En aquest cas, val la pena verificar si la pèrdua auditiva de l’usuari excedeix el rang d’adaptació recomanat o si està dins dels 10 a 20 dB superiors del rang d’adaptació recomanat. Si és així, triar un audiòfon amb un MPO més alt podria ser la millor solució.

A vegades, un usuari experimentat d’audiòfons pot queixar-se que els audiòfons nous “no són prou forts” malgrat l’ús de la mateixa resposta de guany de freqüència entre els audiòfons nous i els anteriors.

En preguntar-los, sovint un descobreix que el volum insuficient es reporta principalment per a sons d’entrada alts o conversacionals, però no per a sons d’entrada baixos.

En els últims anys, això ha ocorregut amb major freqüència a mesura que els usuaris experimentats s’actualitzen a audiòfons més nous i més petits.

Si l’usuari ha estat utilitzant audiòfons amb un MPO significativament més alt que els nous audiòfons, el MPO més baix podria limitar la seva percepció del volum, la qual cosa provocaria queixes.

En aquest cas, recomanem examinar el MPO dels nous dispositius i comparar-lo amb el MPO utilitzat en els audiòfons anteriors.

Pot ser necessari fer coincidir els MPO entre els audiòfons nous i els anteriors, especialment per a aquells amb una pèrdua auditiva que aconsegueix el límit superior del rang d’adaptació.

En alguns casos, els problemes de qualitat del so relacionats amb MPO sorgeixen de la nostra pròpia acció.

Com a part de l’adaptació, molts protocols recomanen mesurar el nivell d’incomoditat de l’usuari (UCL) i establir el MPO per sota d’aquest nivell. La raó és evitar molèsties pel volum.

És possible que als pacients que presenten un UCL extremadament baix se’ls proporcioni un audiòfon amb un MPO baix. Per tant, si bé es poden evitar problemes d’incomoditat pel volum en aquests pacients ajustant el MPO en conseqüència, la mala qualitat del so pot ser una conseqüència no desitjada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *