Els audiòfons són resistents a l’aigua?

Quan compres un dispositiu electrònic avui dia, és probable que et trobis amb frases com a “impermeable” o “resistent a l’aigua” i probablement no saps exactament quina és la diferència.

Els audiòfons són similars. En investigar quin tipus d’audiòfon comprar, és possible que et preguntis: “El meu audiòfon estarà segur sota la pluja?” “Què passa si cau a la piscina?” “Puc usar-ho a la dutxa?”.

Per a aclarir què tan impermeable és alguna cosa, els fabricants de productes electrònics (i audiòfons) utilitzen les classificacions IP.

 

Què són les classificacions IP?

Les classificacions IP o classificacions de protecció d’ingrés, brinden una definició detallada de quina tan protegits estan els dispositius electrònics contra la pols i l’aigua.

Desenvolupades per la Comissió Electrotècnica Internacional (IEC) en 1976, les classificacions IP proporcionen un sistema estandarditzat mitjançant el qual es proven i mesuren els dispositius electrònics.

Els fabricants segueixen les directrius establertes en el document IEC 60529 en provar els seus productes.

Aquest document estableix el nivell de protecció d’ingrés requerit per a cada classificació, així com les condicions i l’equip necessaris per a realitzar les proves per a cada dígit IP.

A causa de l’estandardització de les proves i qualificacions, els consumidors poden determinar més fàcilment si un dispositiu té el nivell d’impermeabilitat que desitgen.

 

Com llegir les classificacions IP

Com es llegeix una classificació IP? En realitat, és bastant senzill. Les classificacions IP consten d’un número de 2 dígits.

El primer dígit representa què tan protegit està el producte de partícules sòlides, com la pols, i el segon és què tan protegit està el producte de líquids, com l’aigua.

 

Utilitzem els audiòfons Oticon Intent com a exemple:

Els audiòfons Oticon Intent tenen una classificació IP68 (igual que la majoria dels audiòfons del mercat actual).

La classificació de partícules sòlides (primer dígit) funciona en una escala de 0 a 6, sent 0 cap protecció i 6 completament protegida.

La classificació de partícules líquides (segon dígit) funciona en una escala de 0 a 9, sent 0 sense protecció i 9 protecció contra alta pressió.

Per tant, Oticon Intent i els audiòfons similars són extremadament resistents a la pols  i bastant resistent a l’aigua.

Oticon recomana la classificació IP de 8 per a líquids, que significa que el cos de l’audiòfon pot suportar submergir-se fins a un metre en aigua durant fins a 30 minuts.

 

Desglossament d’escales IP

1r dígit (objectes sòlids)

X – Nivell de protecció no provat

0: no ofereix protecció contra objectes sòlids de cap grandària.

1 – Protegit contra objectes sòlids de 50 mm o més; com la teva mà

2 – Protegit contra objectes sòlids de 12,5 mm o més; com el teu dit

3 – Protegit contra objectes sòlids de 2,5 mm o més; com un tornavís

4 – Protegit contra objectes sòlids d’1 mm o més; com un filferro

5 – Protegit contra la pols que pugui interferir amb el funcionament de l’equip

6 – A prova de pols

 

2n dígit (aigua)

X – Nivell de protecció no provat

0 – No ofereix protecció contra l’aigua

1 – Protegit contra caiguda vertical d’aigua

2 – Protegit contra la caiguda vertical d’aigua quan el gabinet està inclinat fins a 15°

3 – Protegit contra esquitxades d’aigua fins a 60° a cada costat de l’objecte vertical

4 – Protegit contra esquitxades d’aigua des de qualsevol direcció

5 – Protegit contra dolls d’aigua

6 – Protegit contra potents dolls d’aigua

7 – Protegit contra els efectes de la immersió temporal en aigua a una profunditat d’1 metre durant uns 30 minuts

8 – Protegit contra els efectes de la immersió contínua en aigua a profunditats d’1 metre o més

9 – Protegit contra els efectes de dolls d’aigua a alta pressió i temperatura.

 

Notaràs en el desglossament anterior que, a més dels números, també hi ha una “X”. Bàsicament, això significa que el producte no ha estat provat en aquesta categoria.

Per exemple, Apple AirPods Pro 2 té una classificació IPX4. El producte no ha estat provat per a detectar l’entrada de partícules sòlides, però sí ha estat provat en aigua i té una classificació de nivell 4.

A mesura que avança la tecnologia, els seus homòlegs de la indústria desafien als fabricants a augmentar les classificacions d’IP dels seus productes.

Com a consumidors, voldríem que els nostres productes estiguessin protegits contra l’ingrés al més alt nivell.

Per exemple, molts telèfons mòbils populars avui dia, com l’iPhone 15, el Galaxy S23 Ultra i el Google Píxel 7A, tenen classificació IP68, igual que els audiòfons Oticon Real.

Un altre llançament recent de telèfon va ser criticat per tenir una classificació IP65, la qual cosa ho fa molt menys resistent a l’aigua que els seus competidors.

Els fabricants d’audiòfons s’esforcen per garantir que els seus audiòfons estiguin protegits contra la humitat al més alt nivell perquè els usuaris gaudeixin sense l’estrès de danyar els audiòfons per la suor o les esquitxades d’aigua.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *