Impactes psicològics de la pèrdua auditiva

Fas repetir a la gent constantment? Aquest és un signe de pèrdua auditiva i pot tenir un impacte psicològic en tu.

Podria provocar una sensació de perdre’t converses importants, sentiments d’estrès i ansietat.

Aquesta frustració podria fins i tot portar a retirar-te de les converses a causa de sentiments de vergonya o la percepció de molestar als altres.

Ignorar aquestes emocions podria empitjorar l’impacte en la teva vida. Cerca l’ajuda d’un audiòleg i el suport dels qui t’envolten és crucial per a controlar i alleujar aquestes emocions.

 

Ansietat i pèrdua auditiva

Les recerques han demostrat que existeix una connexió entre l’ansietat i la pèrdua auditiva. Les persones amb pèrdua auditiva no tractada poden experimentar una major ansietat a causa de la dificultat en la comunicació i les interaccions socials.

Esforçar-se per escoltar o preocupar-se constantment per malinterpretar les converses pot elevar els nivells d’estrès i provocar una major ansietat.

Per contra, l’augment de l’ansietat també pot afectar negativament la salut auditiva en desencadenar una resposta d’estrès que pot contribuir a canvis en el sistema auditiu, la qual cosa podria exacerbar els problemes auditius.

Manejar l’ansietat mitjançant diverses estratègies d’afrontament, buscar tractament per a la pèrdua auditiva i practicar tècniques de relaxació pot ajudar a alleujar l’impacte de l’ansietat en la salut auditiva.

Depressió i pèrdua auditiva

Les persones que tenen pèrdua auditiva i que no reben tractament també tenen un risc molt major de desenvolupar depressió en el futur.

Les persones que experimenten pèrdua auditiva poden trobar desafiaments en la seva vida diària que els portin a sentiments d’aïllament i retirada de les activitats.

Aquest aïllament pot contribuir a sentiments de tristesa i depressió. Per contra, les persones amb depressió poden tenir menys probabilitats de participar en activitats que abans gaudien, incloses converses, la qual cosa pot exacerbar encara més els sentiments de solitud a causa de la interacció social limitada.

Buscar tractament per a la pèrdua auditiva i controlar la depressió a través de teràpia, grups de suport o medicaments pot millorar significativament el benestar general en abordar totes dues afeccions al mateix temps.

Ira o negació

Experimentar pèrdua auditiva pot provocar diverses respostes emocionals, inclosa la ira i la negació, que poden afectar significativament el benestar psicològic d’un individu.

La ira pot sorgir de la frustració de no poder escoltar amb claredat o comunicar-se de manera efectiva, la qual cosa genera sentiments d’irritació.

La negació podria deure’s a una pèrdua auditiva no tractada a causa de la por, la vergonya o els possibles canvis en l’estil de vida associats amb la cerca d’ajuda.

Aquestes respostes emocionals poden contribuir a un augment de l’estrès, relacions tibants i disminució de l’autoestima.

L’acceptació i la cerca de suport dels audiólogos poden ajudar les persones a navegar aquestes emocions i adoptar solucions adequades per a controlar la teva pèrdua auditiva.

Impacte en la família

L’impacte psicològic de la pèrdua auditiva en els membres de la família és considerable i s’estén més enllà de l’individu afectat.

Els membres de la família sovint enfronten desafiaments i tensions similars que sorgeixen de les dificultats causades per malentesos i falles de comunicació.

Els continus malentesos o males interpretacions poden portar a converses tibants, causant frustració i estrès a tots els involucrats.

La pèrdua auditiva no tractada pot afectar significativament no sols la salut psicològica de l’individu sinó també la dels seus sers estimats, la qual cosa emfatitza la importància de buscar tractament i suport adequats.

L’audiòleg us donarà consells sobre com comunicar-se, com trobar un espai tranquil o mirar-se un a l’altre en parlar. En buscar tractament podrà millorar les seves relacions amb la seva família.

Mals hàbits de somni i estrès

Pot ser que no creguis que l’audició afecta el teu somni, però certament sí que pot fer-ho. Pot ser que estiguis despert tota la nit perquè tens ansietat per anar a un gran esdeveniment, o que vas a un lloc molt concorregut i et preocupa no poder escoltar a ningú parlar quan arribis.

Tot això pot acumular-se i provocar sensacions intenses que poden impedir-li dormir a la nit.

Dormir malament pot fer que no puguis concentrar-te tant l’endemà, la qual cosa pot afectar la teva capacitat per a escoltar converses.

Coses com aquesta poden acumular-se, per la qual cosa és imperatiu prendre el teu temps per a parlar amb un audiòleg sobre com et sents i el grau de pèrdua auditiva que tens.

Si desitges assegurar-te que la teva pèrdua auditiva es tracti adequadament o si desitges assegurar-te de rebre el suport que necessites a l’hora de triar un audiòfon, el millor que pot fer és visitar-nos al nostre centre auditiu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *