Com treure l’aigua de les teves oïdes?

Quan el canal auditiu extern (CAE) s’omple d’aigua, pots experimentar diferents tipus de sensacions.

Alguns exemples del que podries notar són una sensació de formigueig, sensació de plenitud en el canal auditiu, audició apagada i fins i tot pèrdua auditiva parcial o total. Depenent del teu cas particular, això pot ocórrer en una o totes dues oïdes.

A vegades és molt fàcil treure l’aigua atrapada en les oïdes, mentre que altres vegades pot resultar una mica més complicat.

La raó més important per a eliminar la humitat de l’oïda el més ràpid possible és evitar que es produeixi una infecció d’oïda.

No obstant això, no et preocupis massa, ja que existeixen tècniques efectives que pots utilitzar per a treure l’aigua atrapada de les teves oïdes. La majoria d’aquestes tècniques les pots realitzar a casa sense necessitat d’ajuda d’un professional sanitari.

audiopacks sacar agua oidos treure aigua oides

 

És perillós que l’aigua quedi atrapada en les oïdes?

Afortunadament, rares vegades és perillós que entre aigua en el canal auditiu. Sàvies que el cerumen de les teves oïdes és repel·lent a l’aigua? Pel fet que l’oïda produeix una gran quantitat d’aquesta substància, l’aigua normalment surt per si sola.

Els problemes comencen quan això no ocorre i els bacteris comencen a prosperar dins del canal auditiu càlid i humit. Aquest tipus d’infecció d’oïda es coneix com a otitis externa.

Als bacteris els encanten els ambients humits i poden començar a créixer ràpidament, provocant una infecció d’oïda en tota regla.

Hauràs d’estar atent als símptomes d’infecció de l’oïda externa, com el dolor o picor en el canal auditiu i drenatge de líquid transparent del canal auditiu extern.

Si experimentes alguns d’aquests símptomes i sospites d’una infecció d’oïda, no has de demorar la cerca d’atenció mèdica.

Si no té símptomes però has tingut aigua atrapada dins de les teves oïdes durant dies o setmanes, has de programar una cita amb el teu metge.

Com treure l’aigua de les teves oïdes?

Hem recopilat alguns dels mètodes més eficaços per a ajudar-te a drenar suaument l’aigua de les teves oïdes.

Pots utilitzar les tècniques següents i eliminar la humitat atrapada en uns segons o uns minuts:

 • Mètode d’inclinació: La tècnica més senzilla que pots provar és inclinar el cap cap a un costat i deixar que l’aigua degoti. Aquest mètode no funciona sempre, però val la pena intentar-lo, ja que és ràpid i simple.
 • Tira del lòbul de l’orella: Si el primer mètode falla, mou suaument el lòbul de l’orella mentre inclines el cap cap a l’espatlla i sacseges l’aigua. Sacseja el cap de costat a costat per a moure el líquid i ajudar a trobar la sortida.
 • Fica’t al llit de costat: Aquest mètode requereix que et fiquis al llit de costat i romanguis quiet durant uns minuts. Amb l’ajuda de la gravetat, és d’esperar que notis que l’aigua surt lentament de la teva oïda.
 • Tècnica del buit: La idea darrere d’aquest mètode és crear un buit per a extreure aigua inclinant el cap cap a un costat i col·locant el palmell de la mà fermament sobre l’orella. Empeny la teva orella i retira-la ràpidament, aplanant-la mentre empenys i prenent-la mentre tires.
 • Tècnica de l’assecador de cabell: Si els mètodes anteriors fallen, pots intentar usar un assecador de cabell per a ajudar a dissipar l’aigua del canal auditiu. Usa l’assecador sol en la seva posició més baixa per a evitar possibles lesions. Subjecta l’assecador a uns 30 cm de la teva orella i mou-ho cap endavant i cap enrere. Tira suaument del lòbul de l’orella i permet que la calor assequi l’aigua del canal auditiu.
 • Gotes per a les oïdes a base d’alcohol: Les gotes per a les oïdes poden ser particularment útils si cap dels mètodes anteriors sembla funcionar. Les gotes per a les oïdes a base d’alcohol poden ajudar a evaporar l’aigua acumulada en el canal auditiu. L’alcohol també és eficaç per a frenar el creixement de bacteris i així prevenir la formació d’infeccions.
 • Gotes per a les oïdes amb peròxid d’hidrogen: Algunes persones troben èxit amb les gotes per a les oïdes amb peròxid d’hidrogen, ja que aquestes solucions són molt efectives per a eliminar el cerumen de les oïdes que pot ser responsable d’atrapar l’aigua en el seu interior.
 • Tècnica de l’oli d’oliva: Usar oli d’oliva tebi també pot ajudar a prevenir infeccions d’oïda i a eliminar l’aigua de l’oïda. Si planeges utilitzar aquest mètode, prepara’t per a dedicar-li entre 10 i 15 minuts. Col·loca unes gotes d’oli directament en la teva oïda i fica’t al llit de costat durant almenys 10 minuts. Estableix un cronòmetre. Una vegada que s’acabi el temps, asseu-te, inclina el cap i deixa que el líquid degoti.

 

Què no has de fer en intentar treure’t aigua de les oïdes?

Evita l’ús de bastonets ja que pots danyar fàcilment el timpà i el canal auditiu. Introduir objectes en el canal auditiu també pot introduir bacteris i empènyer el líquid cap a dins.

 • Tècnica de badall: Aquest mètode funciona bé quan la causa del problema és aigua atrapada en les trompes d’Eustaqui. Quan això succeeix, badallar i mastegar xiclet poden ajudar a obrir les trompes.
 • Maniobra de Valsalva: De la mateixa forma que el mètode del badall, aquesta tècnica també obre les trompes d’Eustaqui. Cal anar amb compte amb aquest mètode; en cas contrari es podria danyar el timpà. Qualsevol pot realitzar aquesta maniobra en uns senzills passos:
  • Tanca la boca i mantingues tancades les fosses nasals amb els dits simultàniament.
  • Intenta exhalar pel nas. Fes això fins que escoltis un espetec que indica que les trompes d’Eustaqui s’han obert.
 • Tècnica de vapor: El vapor tebi és una excel·lent manera d’eliminar l’aigua de l’oïda mitjana. La forma més senzilla d’utilitzar aquest mètode és prenent una dutxa agradable, llarga i calenta. Inhala el vapor amb la major freqüència possible i inclina el cap cap a un costat per a permetre que l’aigua s’escorri.

 

Com evitar que entri agua a les oïdes?

Aquests consells de sentit comú poden ajudar-te a mantenir l’aigua fora de les teves oïdes i evitar que hagis de bregar amb les seves ramificacions.

Considera comprar taps per a les oïdes i usar-los quan vagi a nedar. A més, adquireix l’hàbit de netejar-te a fons les oïdes després de passar temps en l’aigua.

 

Quan hauria de buscar ajuda mèdica?

Encara que tenir aigua atrapada en l’oïda generalment no és un motiu de preocupació greu per a la majoria de les persones, no has d’ignorar cap signe de malestar.

Està atent als símptomes típics d’infecció que afecten les teves oïdes, com la inflor, l’enrogiment i el dolor d’oïda.

Si encara tens dificultats per a eliminar l’aigua atrapada en la teva oïda després de provar les tècniques anteriors, considera buscar ajuda professional.

Les infeccions no tractades poden provocar danys a llarg termini i fins i tot pèrdua d’audició.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *